TOIT
Projekt “Kalapäev“ (2.j klass, 08.04.2024, õpetaja Anna Sulojeva)
Lapsed tutvusid erinevate Eestis elavate kalaliikidega. Pärast põhjalikku tutvumist kaladega sukeldusid õpilased mängudesse, mis olid seotud nende uute teadmistega. Mänge oli kokku neli ning need olid nii lõbusad kui ka harivad. Ühes mängus pidid lapsed osavalt sorteerima erinevaid kalatooteid, teises aga näitama oma teadmisi kalade kujust ja välimusest. Kolmandas mängus testisid oma täpsust visates rõngaid, kus iga tabatud rõngas tõi punkte, olenevalt visatud rõnga suurusest. Neljandas mängus aga tundis igaüks õpilastest end nagu päris kalamees või – naine, püüdes kalapüügivahenditega mängukalu. Päeva kõige põnevamaks hetkeks oli aga töö päris kalaga, millega oli võimalus õppida ja kogeda midagi uut. Tänu juhendajatele õppisid lapsed räimi puhastamist, ettevalmistamist ja praadimist. Lõpuks said kõik klassiõpilased osa sellest elamusest, maitsesid valmistoitu ning jagasid oma muljeid ja emotsioone.
Projekt “Kalapäev“ (3.k klass, 19.03.2024, õpetaja Juta Tšurilina)
18.03 – 19.03 toimus kolmanda klassi õpilastele projekt “Kalapäev”. Lapsed said huvitavat teavet Eesti kalade kohta, mängisid teemakohaseid mänge, uurisid suurendusklaasi all räimi, õppisid neid puhastama ja praadima. Projekti maitsvaks tulemuseks oli õpilaste enda praetud räimede degusteerimine.
Kalade põnevas maailmas (3.a klass, 18.03.2024, õpetaja Yevheniia Starikova)
18. märtsil uurisid 3.a klassi õpilased mereelu põnevat maailma. Lapsed õppisid tundma erinevate kalaliikide nimetusi ja kehaehituse iseärasusi ning mängisid põnevaid mänge. Pärast seda läks kogu klass kööki, kus õpilased asusid rõõmsalt kala puhastama, fileerima ja praadima. Ürituse lõpus nautis iga õpilane värskelt küpsetatud praekala!
Eesti Rahvustoitude nädal Tallinna Mahtra Põhikooli sööklas (19.02-22.02.2024)
Tõeliste maitseelamuste ja rõõmsate koosviibimiste aeg on käes! Iga päev ootab uus ja hõrk Eesti traditsiooniline roog.
Esmaspäev, 19.02 – soojendav ühepajatoit sealihaga – nagu kodus tehtud!
Teisipäev, 20.02 – kodune hernesupp suitsukoodiga ja kama maius – tõeline maitsepärl!
Kolmapäev, 21.02 – aromaatsed mulgikapsad sealihaga – otse südamest!
Neljapäev, 22.02 – maalähedane mulgipuder peekoniga – ehe Eesti maitse!
See on võimalus nautida meie rahvusroogade rikkalikkust ja tähistada koos Eesti Vabariigi sünnipäeva.
Kodunduse tunnid (6.k klass, 21.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud valmistasid Eesti Vabariigi 106. aastapäevaks vastlakukleid vahukoorega ja serveerisid kaunilt pidulaua.
Eesti Vabariigi aastapäevaks võileivad kiluga
Kodunduse tunnid (7.b klass, 22.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides kordasid tüdrukud Eesti sümboolikat ja valmistasid traditsioonilisi kiluvõileibu Eesti Vabariigi 106. aastapäevaks.
Vastlakuklite valmistamine
Kodunduse tunnid (4.a klass, 13.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
4.a klassi tüdrukud tutvusid muistse Eesti püha – vastlapäeva traditsioonidega ning asusid seejärel ise vahukoorega vastlakuklite valmistamisega tegelema.
Puuviljasalatid
Kodunduse tunnid (5.k klass, 09.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
10. veebruaril toimub Tallinna Botaanikaaias traditsiooniline Vitamiinipäev. Kodunduse tundides rääkisid tüdrukud tervisliku toitumise põhimõtetest ning puu- ja juurviljade söömise kasulikkusest. Õpilased said teadmisi ka biojäätmete sortimisest ja taaskasutamisest. Seejärel õppisid tüdrukud ise valmistama erinevatest puuviljadest vahukoorega puuviljasalateid.
Puuviljasalatid
Kodunduse tunnid (4.k klass, 02.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
10. veebruaril toimub Tallinna Botaanikaaias traditsiooniline Vitamiinipäev. 4.k klassi tüdrukutel oli vitamiinide tund. Õpilased rääkisid tervisliku toitumise põhimõtetest ning puu- ja juurviljade söömise kasulikkusest. Tüdrukud said teadmisi ka biojäätmete sortimisest ja taaskasutusse suunamisest. Õpilased valmistasid tunnis erinevatest puuviljadest maitsvaid puuviljasalateid vahukoorega. See oli maitsev, tervislik ja lõbus!
Pastaroog
Kodunduse tunnid (6.a klass, 02.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid poisid oma retseptide järgi pastarooga valmistama.
Tatrapuder
Kodunduse tunnid (7.k klass, 02.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid tutvusid tatrapudru valmistamise tehnoloogiaga. Kõik teraviljad sisaldavad suures koguses toitaineid, on organismis kergesti omastatavad ja annavad meie kehale energiat. Tatar on väga tervislik. Selles on palju kiudaineid, vitamiine, rauda ja valku. Algusest peale sorteerisid õpilased koos vilja, seejärel pesid ja siis keetsid pliidil. Kõigile maitses puder!
Erinevate maade rahvustoidud
Kodune shawarma liha ja köögiviljadega
Kodunduse tunnid (8.с klass, 01.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kokandustundidis töötasid 8.c klassi poisid rühmades. Nad valmistasid roogasid oma retseptide järgi, kasutades kohalikke tooteid. Enamik õpilasi valmistas shawarmat ja siis maitses seda. Ivan Starynka viis läbi mustsõstra kookide valmistamise meistriklassi. Kõik õpilased olid aktiivsed ja nautisid kokkamist.
Erinevate maade rahvustoidud
Kodune shawarma kanaliha ja köögiviljadega
Kodunduse tunnid (8.a klass, 01.02.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poistel oli huvitav kulinaariatund, mis oli jagatud rühmadesse. Õpilased valmistasid roogasid enda retseptide järgi, kasutades ainult kohalikke tooteid. Iga rühm esitles oma rooga – tutvustas selle roa päritolumaad, koostisaineid, valmistamise protsessi, seejärel toimus degusteerimine. Poiste seas on populaarseim roog shawarma, Lähis-Ida roog, mis on valmistatud pitaleiva sisse keeratud lihast, millele on lisatud värskeid köögivilju ja soovi korral vürtse.
Kaerahelbepuder
Kodunduse tunnid (6.b klass, 31.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid õppisid kaerahelbeputru keetma, seejärel kaunistasid selle marjadega.
Kaerahelbepuder
Kodunduse tunnid (5.b klass, 29.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid tutvusid erinevate putruliikide ja nende kasulikkusega tervisele, seejärel õppisid ise kaerahelbeputru keetma.
Kaerahelbepuder
Kodunduse tunnid (5.c klass, 30.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid said teavet hommikusöögiks kaerahelbepudru söömise kasulikkusest ja õppisid ise sellist putru keetma.
Kaerahelbepuder
Kodunduse tunnid (4.a klass, 30.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud omandasid teadmisi, kuidas maitsvalt ja tervislikult kaerahelbeputru keeta. Laste lemmik on kaerahelbepuder.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (4.k klass, 26.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid kodunduse tundides kuumi võileibu valmistama kasutades köögitehnikat – võileivaküpsetajat.
Ahjukartulid kotlettidega
Kodunduse tunnid (8.a klass, 18.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid õppisid kodunduse tundides ahjus kartulite ja kotlettide küpsetamist. Seejärel kaunistasid nad oma roogasid viilutatud värske kurgi, porgandi ja punase paprikaga.
Ahjukartulid kotlettidega
Kodunduse tunnid (8.с klass, 18.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid poisid ahjus kartuleid ja kotlette küpsetama. Seejärel kaunistasid nad oma roogasid erinevate tükeldatud köögiviljadega.
Pitsa valmistamine
Kodunduse tunnid (7.b klass, 18.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid poisid pitsat küpsetama. Degusteerimisele olid kutsutud oma klassi tüdrukud.
Segasalatid
Kodunduse tunnid (6.a klass, 19.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid valmistasid kodumaistest saadustest oma retseptide järgi segasalateid.
Puuvilja- ja segasalatid
Kodunduse tunnid (6.b klass, 17.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva
Kodunduse tundides tegi üks rühm poisse puuviljasalatit ja teine rühm segasalatit. Seejärel maitsesid kõik koos valmistatud salateid.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (5.a klass, 17.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid õppisid kodunduse tundides kuumi võileibu valmistama kasutades köögitehnikat – võileivaküpsetajat.
Segasalatid
Kodunduse tunnid (6.k klass, 17.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid valmistasid kodumaistest saadustest oma retseptide järgi segasalateid.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (4.a klass, 16.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid kasutama köögitehnikat – võileivaküpsetajat. Nad valmistasid kuumi võileibu, kaunistades neid erinevate köögiviljadega.
Ahjukartulid kotlettidega
Kodunduse tunnid (8.b klass, 16.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid valmistasid kodumaistest saadustest ahjukartuleid ja kotlette.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (5.c klass, 16.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid õppisid kodunduse tundides kuumi võileibu valmistama kasutades köögitehnikat – võileivaküpsetajat.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (5.b klass, 15.01.2024, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Poisid õppisid kodunduse tundides kuumi võileibu valmistama kasutades köögitehnikat – võileivaküpsetajat.
Jõuludeks valmistumine
Klassijuhatajatund (4.k klass, 19.12.2023, õpetajad Svetlana Tsabijeva ja Piret Peil)
Jõulupiparkookide valmistamine
Lapsed õppisid piparkooke küpsetama ja neid kaunistama.
Martsipanigalerii külastus
Martsipanist kujukeste valmistamine (6.b klass, 15.12.2023, õpetaja Elina Parker)
Õpilastel oli huvitav ekskursioon, kus tutvustati martsipani loomise ajalugu ja Eesti oma martsipani leiutamise legendi. Siis lapsed degusteerisid erinevaid martsipaniliike ja voolisid martsipanist looma kujuke.
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (6.k klass, 15.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (5.k klass, 14.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (6.a klass, 13.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (7.k klass, 15.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (5.c klass, 13.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (5.b klass, 12.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Jõuludeks valmistumine
Kodunduse tunnid (8.c klass, 12.12.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Jõulupiparkookide valmistamine
Tallinna Mahtra Põhikooli jõulupiparkoogi töötoa uksed on avatud!
8.c klassi tüdrukud küpsetasid ja kaunistasid jõulupiparkooke. Neile meeldis see tegevus väga.
Selliseid tunde ootavad ka teised kooli õpilased!
Mahetoorainest toitude valmistamise koolitus (27.11.2023, õpetajad Svetlana Tsabijeva ja Polina Troeperstova)
27. novembril osalesid meie õpetajad Polina Troeperstova ja Svetlana Tsabijeva Tallinna Tondi Koolis mahetoorainest toiduvalmistamise koolitusel. Ürituse peateemaks oli maheveiseliha ja erinevate teraviljatoodete kasutamine. Koolituse viis läbi restorani Mimosa peakokk Juhan Heinsalu enda retseptide järgi. Õpetajad õppisid valmistama veiselihatoite ja teraviljatoodetest magustoite. Tunni lõpus maitsesid koolitusel osalejad valmistatud roogasid ning arutlesid mahetooraine kasutamise eeliste ja tähtsuse üle. Retseptid meeldisid väga kõigile ning need sobivad nii kokandustundideks kui ka kodu- ja koolikööki.
Toiduloeng Fotografiska restoranis (7.k klass, 15.11.2023, õpetaja Leino Lepp)
7.k klassi õpilased külastasid Fotografiska restorani, mis asub Balti jaama lähedal. Noortel oli võimalus mitte ainult õppida toitude valmistamist, vaid ka ise selles protsessis osaleda. Nad alustasid pasta ettevalmistamisest, mis oli tõeline väljakutse, kuna õpilased tegid makarone ka iseseisvalt. Lisaks said nad valmistada imemaitsvat pudingut. Õpilased olid toidu valmistamise protsessist väga põnevil. Ekskursioon jättis erksad muljed ja mälestused. Lapsed said ainulaadse kogemuse kokandusmaailma sukeldudes.
Toiduloeng Fotografiska restoranis (9.k klass, 23.11.2023, õpetaja Vladislav Jekimtsev)
Õpilased osalesid 23. novembril Euroopa Rohepealinn 2023 projekti raames jätkusuutlikkuse töötoas Fotografiska restoranis. Lapsed said ülevaate toidu valmistamise põhimõtetest, sealhulgas tutvusid erinevate mõistetega: nullkulu, kohaliku tooraine kasutamine, toiduainete säästmine, käitlemine, korduvkasutamine, kompostimine. Õpilased valmistasid toitu koos juhendajaga. Lapsed töötasid kõik koos ja nautisid toiduvalmistamise aega.
Tervislikud ja ebatervislikud toidud (7.c klass, 09.11.2023, medõde Jelena Lebedeva)
09.11.2023 pidas kooli medõde Jelena Lebedeva 7. c klassi õpilastega vestluse tervislikest ja ebatervislikest toitudest. Lapsed said teada, et õigest toitumisest ei sõltu mitte ainult nende kehakaal, vaid ka kõigi kehaorganite tervis.
Magustoit Halloweeniks
Kodunduse tunnid (8.c klass, 31.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides tegid tüdrukud jäätist vahukoore ja kondenspiimaga.
Muffinid Halloweeniks
Kodunduse tunnid (9.k klass, 30.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
9.k klassi tüdrukud õppisid Halloweeni puhul väikseid muffineid küpsetama.
Kartulipuder kotlettidega
Kodunduse tunnid (9.b klass, 19.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides valmistasid tüdrukud kohalikest saadustest kartuliputru praekotlettidega.
Pitsa valmistamine
Kodunduse tunnid (9.b klass, 19.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid tüdrukud konservmaisist pitsat valmistama.
Kuumade võileibade valmistamine
Kodunduse tunnid (5.k klass, 12.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid tüdrukud valmistama kuumi võileibu praemuna ja köögiviljadega.
Oktoober on pudrukuu
Kodunduse tunnid (8.b klass, 11.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides said tüdrukud teada, millised on pudru kasulikud omadused lapse organismile ning said teavet erinevate pudruliikide kohta. Seejärel õppisid tatraputru õigesti valmistama.
Oktoober on pudrukuu
Kodunduse tunnid (5.c klass, 11.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides, traditsiooniliselt oktoobrikuus, õppisid tüdrukud putru õigesti keetma. Et puder oleks veelgi maitsvam ja tervislikum, lisasid tüdrukud pudrule maasikaid.
Oktoober on pudrukuu
Kodunduse tunnid (5.b klass, 10.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides, traditsiooniliselt oktoobrikuus, õppisid tüdrukud putru õigesti keetma. Et puder oleks veelgi maitsvam ja tervislikum, lisasid tüdrukud pudrule marju.
Makaronid hakklihaga
Kodunduse tunnid (6.a klass, 04.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid tüdrukud valmistama makarone hakklihaga. See on lihtne klassikaline argiroog, mis meeldib lastele väga.
Munatoidud
Kodunduse tunnid (5.b klass, 03.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kdunduse tundides õppisid tüdrukud erinevate munaroogade valmistamist. Õpilased valmistasid sooje võileibu praemunaga ja omletti juustuga.
Munatoidud
Kodunduse tunnid (5.a klass, 02.10.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid tüdrukud erinevate munaroogade valmistamist. Nad tegid omletti, võileibu prae- või ahjumunaga.
September on Eesti toidu kuu
Kohupiimapajaroa valmistamine
Kodunduse tunnid (9.b klass, 28.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid 9.b klassi tüdrukud muretaignast kohupiimapajarooga küpsetama. Küpsetamiseks kasutati ainult kodumaiseid tooteid.
Õunašarloti valmistamine
Kodunduse tunnid (8.c klass, 26.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud küpsetasid õunašarlotti enda kulinaarsete retseptide järgi.
September on Eesti toidu kuu
Kodunduse tunnid (9.k klass, 25.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Õpilased jagati kolme rühma. Üks rühm tüdrukuid valmistas pitsat, teine rühm šarlotti ja 3. rühm miniviineripirukaid. Kõik toidud olid valmistatud kodumaistest saadustest.
Pitsa valmistamine
Kodunduse tunnid (7.k klass, 22.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tundides õppisid tüdrukud eestimaistest toiduainetest pitsat valmistama. Pitsa sai väga maitsev!
Ahjus küpsetatud mundrikartulid
Kodunduse tunnid (8.a klass, 21.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid kodunduse tundides, kuidas teha parimaid ahjukartuleid.
Erinevate maade rahvustoidud
Kodune shawarma kanaliha ja köögiviljadega
Kodunduse tunnid (8.a klass, 21.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Õpilased tutvusid idamaise köögiga ning seejärel õppisid ise kana ja köögiviljadega shawarmat valmistama.
Burgerite valmistamine
Kodunduse tunnid (9.b klass, 21.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid, kuidas valmistada maitsvat burgerit ja mida selleks vaja on.
Itaalia magustoidu tiramisu valmistamine
Kodunduse tunnid (9.b klass, 21.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Kodunduse tunnis tutvusid õpilased Itaalia köögi magustoitudega ning valmistasid seejärel oma lemmikkoogi – tiramisu.
September on Eesti toidu kuu
Ahjukartulid kotlettidega
Kodunduse tunnid (8.b klass, 20.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud valmistasid kodumaistest saadustest ahjukartuleid ja kotlette.
September on Eesti toidu kuu
Kaerahelbepudru ja piima – banaanikokteili valmistamine
Kodunduse tunnid (5.b klass, 19.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud omandasid teadmisi, kuidas maitsvalt ja tervislikult kaerahelbeputru keeta. Seejärel nautisid piima – banaanikokteili tegemist.
September on Eesti toidu kuu
Hamburgerite, puuviljasalati ja muffinite valmistamine
Kodunduse tunnid (9.a klass, 18.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid tegema hamburgereid kotlettide ja juurviljadega, samuti puuviljasalatit ja väikseid muffineid. Kõikides roogades kasutati eestimaiseid toiduaineid.
September on Eesti toidu kuu
Piima – banaanikokteilide valmistamine
Kodunduse tunnid (5.a klass, 18.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud õppisid valmistama piima-banaani kokteili. Samuti õpiti kasutama köögitehnikat (blender, mikser).
September on Eesti toidu kuu
Kolm erinevat pitsat
Kodunduse tunnid (7.b klass, 15.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud valmistasid kodunduse tundides kolm erinevat maitsvat pitsat, kasutades eestimaiseid toiduaineid.
September on Eesti toidu kuu
Makrasalat
Kodunduse tunnid (6.b klass, 15.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
6.b klassi tüdrukud õppisid tegema makrasalatit.
September on Eesti toidu kuu
Küpsised ja keeksid
Kodunduse tunnid (9.b klass, 14.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
9.b klassi tüdrukud õppisid kodunduse tundides küpsiste ja väikeste keekside küpsetamise tehnoloogiat.
September on Eesti toidu kuu
Segasalatid
Kodunduse tunnid (6.a klass, 13.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud valmistasid oma retseptide järgi kohalikke tooteid kasutades segasalateid.
September on Eesti toidu kuu
Ahjukartulid kotlettidega
Kodunduse tunnid (8.c klass, 13.09.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)
Tüdrukud valmistasid kohalikest toodetest ahjukartuleid ja kotlette.